Preminuo politički komentator i kolumnist Srećko Jurdana

Preminuo politički komentator i kolumnist Srećko Jurdana

Željko Lukunić/PIXSELL

Ugledni politički komentator i kolumnist Nacionala, preminuo je noćas u Zagrebu nakon duge i teške bolesti. Jurdana je bio pronicljivi analitičar hrvatske političke scene i autor izvanrednog stila, koji je imao brojne čitatelje i poštovatelje.

Za tiskane i elektronske medije pisao je od 1969. Dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, te povremeno u Vjesniku i drugim novinama.

Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film, a bio je i član Hrvatskog društva pisaca. Na temelju procjene vrijednosti spisateljskog rada hrvatski PEN centar pozvao ga je samoinicijativno prije petnaestak godina da postane njegov član.

U tjedniku Nacional objavljivao je političke kolumne od njegovog prvog broja (1995), najprije pod egidom Stupovi društva, a potom Surova politika. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Autor je dvije knjige, Stupovi društva i Surova politika.