Pripadnici 148. brigade Trnje obilježili Dan domovinske zahvalnosti

Pripadnici 148. brigade Trnje obilježili Dan domovinske zahvalnosti

HRT: Radio Sljeme

Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede u Zagrebu su obilježili pripadnici 148. brigade Trnje. Nakon svečanog okupljanja na Kaptolu prisustvovali su na svetoj misi u Katedrali koja je služena za Domovinu i branitelje.

U vojno redarstvenoj operaciji „Oluja" sudjelovalo je 200 tisuća vojnika i policajaca, a poginulo njih 241. Veliki doprinos dali su i branitelji grada Zagreba. Pripadnici trnjanske brigade jutros su se okupili na svečanoj misi za Domovinu.

- Ono što je bit svega i što bi istaknuo, dan "Oluje", kako je mi obično kratko nazivamo, jednom riječju predstavlja naš entitet u svijetu - rekao je poručnik Hrvatske vojske i član Kluba veterana 148. brigade Trnje Hrvoje Umić Stoklasa.

Olujom je oslobođeno gotovo 11 tisuća četvornih kilometara naše zemlje. Akcija je započela 4. kolovoza 1995. godine u ranim jutarnjim satima, a nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava. S emocijama se tog dana osobito prisjećaju branitelji.

- Osobno za mene ovaj dan znači jako puno jer smo nakon toliko godina dobili svoju državu vrlo jednostavnom akcijom koja je u 84 sata oslobodila cijelu Hrvatsku i Posavinu. Naša brigada je sudjelovala u više akcija u Domovinskom ratu i ponosni smo na to i uvijek ćemo to poštivati i prenosit mladim naraštajima - rekao je tajnik Kluba veterana 148. brigade Zagreb Trnje Ivan Samardžija.

Zbog obnove dvorca Medvedgrad ove godine branitelji nisu posjetili Oltar Hrvatske domovine.