Proglašena elementarna nepogoda za cijelu Zagrebačku županiju

Proglašena elementarna nepogoda za cijelu Zagrebačku županiju

Damir Špehar/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za devet gradova i 21 općinu zbog vremenske nepogode uzrokovane mrazom koji je od 25. do 29. travnja na tom području nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova: Dugo Selo, Samobor, Vrbovec, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad te općina: Luka, Pušća, Kloštar Ivanić, Orle, Bistra, Brdovec, Pisarovina, Križ, Jakovlje, Brckovljani, Preseka, Rakovec, Kravarsko, Klinča Sela, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Marija Gorica, Bedenica, Gradec i Pokupsko, priopćio je Ured župana. 

Nakon Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od 8 dana izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će zatim zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.