Program ranog otkrivanja slabovidnosti

Program ranog otkrivanja slabovidnosti

Foto: HRT Radio Sljeme

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana ambliopije u Ministarstvu zdravstva predstavljen je gradski i projekt Klinike za očne bolesti kliničke bolnice Sveti Duh "Ambliopija". Riječ je o najvećem projektu u oftalmologiji ovakve vrste kojim se uspješno liječi slabovidnost.

Ambliopija znači slabovidnost i vodeći je uzrok sljepoće na jednome oku, a kako bi se spriječila potrebno ju je prepoznati već kod djece. Zbog toga je pokrenut projekt ranog otkrivanja slabovidnosti u okviru kojeg je pregledano oko 16 tisuća djece u vrtićima Grada Zagreba, a predstavljen je i prvi svjetski nacionalni registar oboljelih od ambliopije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je Hrvatska prva zemlja u svijetu koja je izradila ovakav nacionalni registar, ali važnije od toga je ono što će biti, a to je da će sva djeca biti registrirana, i svih ovih osam posto ili otprilike tri i pol tisuće, će biti liječeni i izliječeni i imat će normalan vid cijeli život.

Kako bi projekt uspio, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh, dr. Mladen Bušić, potiče sve roditelje da na pedijatrijskom sistematskom pregledu djece zatraže uputnicu za njihov preventivni oftalmološki pregled. 

Naš projekt, koji smo radili na nivou Grada Zagreba, tri godine, pokazao je da je postotak slabovidnih u populaciji četverogodišnjaka 8,1 posto. Ovim projektom, odnosno, ovim nacionalnim programom ranog otkrivanja slabovidnosti, svoj djeci Republike Hrvatske pružena je mogućnost da kada se ta slabovidnost, na tome probirnom testu otkrije, da se izliječi do sedme godine. U čak 90 posto slučajeva u potpunosti, kazao je dr. Mladen Bušić.

A u onih preostalih deset posto slučajeva bolest se može značajno ublažiti.

Kako bi se uspješno liječila, važno je da se slabovidnost dijagnosticira s navršene četiri godine života. Testiranje je bezbolno, stoga iz kliničke bolnice Sveti Duh pozivaju roditelje da se odazovu i besplatno testiraju djecu.