Projekt obnove rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Projekt obnove rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Igor Kralj/PIXSELL

Sve je spremno za provedbu projekta obnove javne rasvjete u 57 gradova i općina Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Projekt New Light Regionalne energetske agencije sjevorozapadne Hrvatske vrijedan je 20 milijuna eura. Dovest će do znatnih ušteda energije i uklanjanja svjetlosnog onećišćenja.

Dvojica župana, Stjepan Kožić i Željko Kolar, objavili su da su završene pripremne aktivnosti za projekt New Light, za koje je čak 90 posto novca osigurala Europska investicijska banka, a ostatak dvije županije. To je ujedno prvi takav projekt u Hrvatskoj, a treći u cijeloj Europskoj uniji. Kožić i Kolar istaknuli su da će se modernizacijom rasvjete godišnje uštedjeti više od 8 milijuna kuna u dvije županije.

Uštede koje ostvarujemo s ovakvom rekonstrukcijom javne rasvjete i s ovakvim pristupom su zaista velike. One će omogućiti da gradovi i općine rekonstruiraju svoju javnu rasvjetu, da poboljšaju uslugu rasvjetljenosti na svojem području. Inicijativom dvije županije oni su zapravo dobili potpuno rješenje javne rasvjete. Mi u sljedećih 18 mjeseci provedbe projekta očekujemo kompletiranje ove investicije, rekao je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjevorozapadne Hrvatske Julije Domac.

Do kraja projekta dosadašnje žarulje bit će zamijenjene LED ili visokotlačnim natrijevim žaruljama, a svjetlosno onećišćenje u svih 57 gradova i općina dviju županija posve će se ukloniti.