Projekt "Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih sorti i vrsta"

Projekt "Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih sorti i vrsta"

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prva prezentacija projekta"Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrta i sorti na području Zagrebačke županije" bio je tema konferencije za novinare koja je danas održana u prostorijama Zagrebačke županije.

Voditeljica programa, predstojnica Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta Martina Skendrović Babojelić naglašavajući da je projekt tek u početnoj fazi, izrazila je zadovoljstvo s dosada prikupljenim podacima koji su jasno pokazali da se za jednu te istu sortu jabuka postoji više naziva koje treba nakon stručne analize svrstati po kvaliteti i iskoristivosti.
-U Zagrebačkoj županiji postoji veliki broj sorti i zato je nužno izdvojiti one koje imaju perspektivu za širenje i daljnji uzgoj. Na taj način vjerujemo da će se uspješno revitalizirati i sačuvati tradicionalne sorte jabuke koje će sadašnjim i nekim budućim proizvođačima biti dostupne kroz sadnice. Na sličan način obraditi će se i sorte kruške, trešnje ili šljive-
Kada se krajem godine završi 66 tisuća kuna vrijedan projekt čulo se na kraju predstavljanja projekta moći će se proizvođače kvalitetno savjetovati za koje je sorte dobro nabaviti sadnice za proizvodnju iz kojih će se s vremenom dobivati urod s ekološkog uzgoja.