Promjena cijena zakupa u Domovima zdravlja županije

Promjena cijena zakupa u Domovima zdravlja županije

Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka županija promijenit će cijenu zakupa u svojim Domovima zdravlja. To je odlučeno na sjednice županijski skupštine pa će se sada cijena određivati množenjem početnog s koeficijentima iz četiri kategorije.

Zbog novih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, skupština Zagrebačke županije odredila je kriterije po kojima će određivati cijena zakupa u Domovima zdravlja županije. Do sada su svi plaćali jednakim iznosom, a od sada će se on određivati množenjem 37 kuna po kvadratnom metru s koeficjentima iz četiri kategorije: veličini prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta te o tome koristi li prostor jedan ili dva zakupca.

- Sto šezdeset šest ordinacija koji su iskazali interes da uđu u zakup, bili bi u iznosu koji je niži nego dosad, a 123 ordinacije bi bile veći iznos nego je to danas. To 1 750 kuna, a po novoj odluci bit će i onih gdje će zakup biti i manji od 500 kuna - rekao je župan Stjepan Kožić. Čak 15 zastupnika je bilo sudržano u vezi prijedloga dok je jedini bio protiv, MOST-ov Ivan Bekavac - Novi je Zakon o zdravstvenoj zaštiti donesen s ciljem poticaja angažmana i rada zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovim prijedlogom odluke, nastoji se neutralizirati financijski gubitak Doma zdravlja Županije. Donošenjem ovakve odluke i dalje je štetno jer povećavamo cijenu zakupnine od 200 do 300 posto. Zakupnina koja se temelji na kvadraturi nije rješenje.

Na sjednici je na Akutalnom satu postavljeno i pitanje u vezi s energetskom obnovom objekata u županiji sufinancirane europskim sredstvima - To su 7 objekata koje Zagrebačka županija trenutno obnavlja: govorimo o tri ispostave Doma zdravlja od koje su dvije ispostave Doma zdravlja završene. Što se tiče osnovnih škola, govorimo o 4 škole: u školi Vrbovec, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Rakov potok. U globalu, očekujemo u trećem kvartalu ove godine, početak radova na svim ovim objektima, a koji već nisu počeli - istaknuo je pročelnik županijskog Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Velimir Kokot.

Na većini sjednice zastupnici su odlučivali o prihvaćanju različitih izvještaja, među kojima je i bio onaj o izvršenju lanjskog proračuna županije za koji župan Kožić ističe da je od 357 milijuna kuna, realizirano čak 97 posto.