Prosvjed "Ne dirajte hipodrom!" okupio stotine Zagrepčana

Prosvjed "Ne dirajte hipodrom!" okupio stotine Zagrepčana

Slavko Midzor/PIXSELL

Na hipodromu je održan prosvjed građanske inicijative "Ne dirajte mi hipodrom!", organiziran zbog odluke gradonačelnika Milana Bandića da preseli hipodrom s postojeće lokacije na Kajzerici, kako bi ondje gradio veliki stambeno-poslovni kompleks, tzv. Zagreb City.

Nekoliko stotina građana okupilo se na hipodromu kako bi izrazilo protivljenje gradonačelnikovoj odluci da 147 konja s hipodroma na Kajzerici preseli 8 kilometara dalje, u Čehe ili Mlaku, gdje mjesta ima samo za njih trećinu. Istaknuli su da se bore za očuvanje tradicije duge 70 godina i da hipodrom u najvećoj mjeri koriste djeca i sportaši, a ne hobisti, kako je rekao gradonačelnik Bandić. Njemu su poručili neka projekt Zagreb Citya, kojem su se usprotivili i zagrebački arhitekti, gradi negdje drugdje.

Kako bi pokazali da se ne slažu s gradskom vlasti, građani su na hipodromu simbolično postavili kamen temeljac za izgradnju Muzeja korupcije, a kako prosvjed nije prošao bez uplitanja politike, ondje je bio i predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras koji je istaknuo da je prostor hipodroma prevrijedan da bi ga se izgubilo - Ovdje su nastupali Rolling Stonesi, došao je i papa, a prostor se može koristiti i u slučaju evakuacijske krize.

Prosvjed i kritike gradonačelnika Bandića ne zabrinjavaju - Uvijek netko nešto ima za reći protiv, nije to ništa, ne brine me to.

Potpisi protiv premještanja hipodroma prikupljaju se do 22. ovoga mjeseca, nakon čega građani najavljuju prosvjed pred Gradskom skupštinom.

Građani protiv premještanja hipodroma