Prosvjed zbog nerješavanja prijava protiv gradonačelnika Bandića

Prosvjed zbog nerješavanja prijava protiv gradonačelnika Bandića

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ispred DORH-a održan je prosvjed Koordinacija različitih zagrebački udruga i inicijativa. Razlog je nerješavanje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Milana Bandića, a na koje nadležna tijela još nisu reagirala.

Cilj prosvjeda bio je upozoriti na veliki broj kaznenih prijava među kojima se nalaze i prijave udruga podnesene na temelju sumnje u nezakonito postupanje gradonačelnika Bandića.

Sumnje temelje na prikupljenoj dokumentaciji, objašnjava članica Koordinacije, Gordana Pasanec, Većinom je dokumentacija vezana za trgovanje gradskim zemljištem koji se daje u nagodbu ili se određuje bez mišljenja i mjesne samouprave i građana što će se graditi. Grade se potpuno nepotrebne stvari, zemlja se daje privatnim investitorima. Nama je toga dosta. Gubimo zelene površine, gubimo kvalitetne sadržaje; sve skupa se radi bez našeg pitanja, a ako se suprotstavimo onda nas se vrijeđa.  

Prvu prijavu Koordinacija je podnijela prije tri godine, a zadnju prije 8 mjeseci. DORH, kaže Pasanec, nije reagirao, Nikad obaviješteni nismo da je bilo što u postupku. Mi znamo koji je zakonski rokovi, a oni su prošli odavno. Zakonski rok je najmanje 6 mjeseci od podnošenja prijave, ovisno o kojem se predmetu radi. Od svih naših prijava je prošlo i više od 6 mjeseci. 

Pasanec je najavila i da će sljedeći tjedan prijaviti i neke gradske službenike, Dokumentacija je velika, imena i prezimena ima jako puno. Sva ta imena ćemo objaviti javno pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. DORH-u ćemo predati imena i prezimena s dokumentima za koje smatramo da nisu po zakonu. Gradonačelnika više nećemo prozivati s obzirom da je rekao da on nije naš gradonačelnik pa ćemo prozivati njegove ljude. To su i načelnici, i pročelnici i referenti.

Ovakvo podnošenje prijava radi sumnje u korupciju, ističu iz Koordinacije, dužnost je i obaveza svakog građanina.