Prosvjedovalo više od 40 tisuća učitelja: "Hrvatska mora bolje"

Prosvjedovalo više od 40 tisuća učitelja: "Hrvatska mora bolje"

Patrik Macek/PIXSELL

Više od 40 tisuća učitelja i profesora iz cijele zemlje prosvjedovalo je na Trgu bana Jelačića. Nakon više od mjesec dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, istaknuli su - "kompromisa nema: ili koeficijent 6,11 ili ništa". Za ovu su situaciju optužili premijera Andreja Plenkovića.

"Hrvatska mora bolje", glavna je poruka današnjeg prosvjeda. Njome su učitelji i nastavnici poručili da neće odustati od svojih zahtjeva.

Bubnjevima, zviždaljkama i transparentima poput "Ovo vam je škola", "Štrajk za život" ili "Nije u šoldima sve", prosvjednici iz cijele zemlje preplavili su glavni gradski trg. Obratila im se, među ostalim, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem - Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, uvjetima rada, neuvažavanjem i podcjenjivanjem naše struke. Ovaj štrajk je i borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno, a zaposlenici sve više demotivirani. Zapostavljeno obrazovanje je nepokrenuta Hrvatska!

"Iza nas stoje učitelji, iza nas stoji Hrvatska", istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec - Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga, kad vas vidim mogu reći - prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti. Premijeru, Vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, Vi ste odgovorni što su učitelji na ulici. 

Vlada je, u međuvremenu, pozvala sindikalne čelnike na nastavak pregovora.