PROTAGORA: "Pred Zakonom nismo svi jednaki!"

PROTAGORA: "Pred Zakonom nismo svi jednaki!"

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U organizaciji inicijative Pokret za sekularnu Hrvatsku održan je 6. prosvjed za raskid Vatikanskih ugovora. Na prosvjedu se okupilo 200-injak osoba. Ovoga puta naglasak je stavljen na pravna pitanja ugovora između Vatikana i Države. Organizatori ističu "Pred Zakonom nismo svi jednaki!"

Vatikanski ugovori su nam omogućili to da nismo svi jednaki pred Zakonom i da klerikalna hijerarhija može izbjeći kazneni progon. U ugovoru o pravnim pitanjima stoji kada država pokreće istragu protiv člana klera mora prvo obavijestiti Crkvu i to omogućava Crkvi da i pospremi dokaze i da zastraši žrtve ili da povuče po potrebi čovjeka u Vatikan, istaknula je članica upravnog odbora Protagore, Marijana Bjelić. 

Uz poznatu aktivistkinju, Radu Borić, jedan od govornika bio je i gradski zastupnik Progresivnog saveza, Naprijed Hrvatska! Renato Petek koji je naglasio neke od argumenata zašto treba raskinuti ugovore. Imamo određena kršenja načela odvojenosti Crkve i Države. U obrazovanju za javne škole i javne vrtiće ne bi trebalo biti mjesta niti za vjeronauk niti za bilo kakve vjerske sadržaje jer se oni, mislim, mogu dovoljno kvalitetno obavljati u okvirima Crkve. Drugo je da kada dođe do određenih istraga potpuno je neprimjereno da istražne vlasti trebaju obavijestiti Crkvu da će se protiv nekog člana klera pokrenuti istraga - to je narušavanje pravne države, rekao je Petek.