Provjerite koliko su zgrade u Trnskom energetski učinkovite

Provjerite koliko su zgrade u Trnskom energetski učinkovite

Igor Kralj/PIXSELL

U naselju Trnsko otvoren je natječaj za besplatnu eregetsku analizu zgrada u organizaciji Društva za oblikovanje i razvoj. Odabrana zgrada će dobiti preliminarni energetski pregled koji uključuje vizualni pregled zgrade, zajedničkog sustava grijanja, rasvjetnih tijela, elektroinstalacija, te analizu podataka o potrošnji svih oblika energije.

Kako se prijaviti i gdje pronaći informacije rekla nam je Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje i razvoj. "Sva dokumentacija potrebna za prijavu nalazi se na internetskoj stranici www.door.hr ili u mjesnom odboru Trsko koji je otvoren o d 18 do 19 sati. Prijavu donose predstavnici stanara s potpisom svim suglasnika. Prijave su otvorene do 20. kolovoza."

Kako bi istražili mogućnosti solarne eregije u naselju Trnsko ranije je provedeno tzv. solarno mapiranje. U njemu je obuhvaćeno gotovo 3000 stanova s oko 6000 stanara. Izračunali su da ta domaćinstva troše 7 milijuna i 800 tisuća kilovat sati. Sve ovo je napravljeno kako bi se istražile mogućnosti i isplativost za postavljanje solarnih ploča na krovove zgrada.