Putem natječaja do zdrave prehrane u osnovnim školama

Putem natječaja do zdrave prehrane u osnovnim školama

Damir Spehar/PIXSELL

"Možeš li odoljeti?" naziv je javnozdravstvene crowdfunding kampanje kojoj je cilj educirati odrasle o važnosti zdrave prehrane te poboljšati jelovnike u osnovnim školama. Uvođenje certificiranog sustava kvalitete škole mogu osvojiti na natječaju od 7.12. ove do 7.1. iduće godine.

Više od četvrtine djece ima tegobe s viškom kilograma - samo 56 posto ih svakodnevno doručkuje, a 76 posto ne konzumira dovoljnu količinu voća i povrća. Zato je potrebno uvesti zdravu prehranu u osnovne škole, i to putem certificiranog sustava kvalitete - Healthy meal standarda, kojeg je odobrila Europska unija. U njemu ne postoji prženje u dubokom ulju, ne postoje industrijske paštete koje su niske kvalitete, jednako tako ni druge mesne kreme i proizvodi koji se nekvalitetni. Ako se koriste suhomesnati proizvodi, to su isključivo šunke koje imaju visok udio proteina i manje masnoća. Ako govorimo o mlijeku i mliječnim proizvodima, oni su isključivo punomasni. Dakle, apsolutno slijedimo smjernice ministarstva zdravlja, rekla je voditeljica projekta Diana Gluhak Spajić.

Healthy meal standard već je dospio u gotovo sve sisačke škole, a od 7. idućega mjeseca i ostale škole u Hrvatskoj mogu se prijaviti u crowdfunding kampanju te tako osvojiti uvođenje zdrave prehrane za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda. Jedino što škole trebaju učiniti jest poslati svoju sličicu, bilo da je to škole, blagovaone, hrane ili nečega što oni smatraju zanimljivim ili zabavnim, te u dvije, tri rečenice napisati zašto smatraju da bi baš oni trebali dobiti certifikat, odnosno sustav kvalitete zdrave prehrane. Glasa se na Facebook stranici Healthy meal standarda, gdje ćemo objaviti galeriju slika, a škole s najviše "lajkova" pobjeđuju.

Projekt se financira prodajom kalendaraZa uvođenje Healthy meal standarda u jednu školu potrebno je prodati oko 500 kalendara, možete ih nabaviti putem interneta, a organizatori predviđaju da će uspjeti prikupiti dovoljno sredstava kako bi zdravu prehranu od iduće godine dobili učenici najmanje triju škola.