Razina prizemnog ozona opet na dopuštenoj razini

Razina prizemnog ozona opet na dopuštenoj razini

Radio Sljeme

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša izvijestio je o prestanku prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon (O3) koje je jučer između 10 i 13 sati, zabilježeno na području Ksavera.

Podsjetimo, na mjernoj postaji Ksaverska cesta, prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je tijekom tri uzastopna sata mjerenja pa je resorni gradski ured izdao preporuke za zaštitu zdravlja.

Naime, pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine kao što su mala djeca, trudnice, stariji građani, kronični respiratorni i plućni bolesnici te osobe trenutno slabog zdravlja, mogu osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva pa im je, među ostalim, preporučeno da ne izlaze na otvoreno te da ne otvaraju prozore.

U današnjem priopćenju istaknuto je da trenutne koncentracije prizemnog ozona u zraku odgovaraju dozvoljenim vrijednostima čime prestaju važiti posebne mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se primjenjuju prilikom pojave prekoračenja pragova.

Međutim, s obzirom na to da je velika mogućnost pojave ovakvih prekoračenja tijekom ljeta, osobito pri visokim temperaturama, sparini i slaboj izmjeni zračnih masa, mole se građani da, neovisno o prestanku važenja posebnih mjera zaštite, svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose onečišćivanju zraka te smanje vrijeme boravka na otvorenom kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva, upozorio je u svojem priopćenju Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.