"Rebalans proračuna nije realan"

"Rebalans proračuna nije realan"

Patrik Macek/PIXSELL

Predloženi rebalans gradskog proračuna točka je dnevnog reda sjednice Gradske skupštinske u utorak koja bi mogla izazvati najveću buru među zastupnicima. Predsjednik skupštine i čelni čovjek gradskog HDZ-a Andrija Mikulić smatra da je rebalans nerealan.

Ovogodišnji proračuna iznosi nešto više od 7 i pol milijardi kuna, ističe Mikulić, a ovim bi se rebalansom povećao za 335 milijuna kuna. Za Mikulića to pak nije logično, Ovo je vrlo zanimljiva stvar koju vidimo da rebalansom predlagatelj predlaže 335 milijuna kuna povećanja jer ako se sjetite, mjesecima smo slušali priču da se proračun slabije puni. Ako se nešto slabije puni, a mi predviđamo da će se nešto povećati, to mi nije logična priča da mogu povezati od točke A do točke B. Po Izvršenju proračuna se baš i nije moglo zaključiti to što se predlaže. 

Izvršenje proračuna je gotovo 50 posto, Kada bi to gladao čisto kao laik, onda bi rekao da je to relativno dobro. Ali obzirom da smo u listopadu, a svi znamo da je trend punjenja proračuna manji što idemo prema kraju godine, onda mi to jednostavno nije logično, rekao je Mikulić. 

Jedan od načina na koji bi se proračun napunio je prodaja imovine, poručuje Mikulić, a očekuju se i prihodi od komunalnih doprinosa od 16 milijuna kuna, Mislim da to nije dobro. Ne znam zašto upravo te komunalne doprinose očekujemo kao prihode. Zar ne bi bilo logično da ih ukinemo? To je jedina poštena, korektna stvar. Omogućimo našim građanima, to je potez i za investitore i za naše građane, da ukinemo komunalni doprinos. Zašto bi to plaćali u proračun? Znate zašto se to ne ukida? Jer onda netko ne bi imao izvor iz kojeg će sufinancirati ZET i pokrivati gubitke ZET-a od više od 50 milijuna kuna

Iako još nije predložen gradski proračun za sljedeću godinu, o njemu će se voditi glavni razgovori, napominje Mikulić te najavljuje da će HDZ inzistirati da se u prijedlogu proračuna prihvate svi njihovi zahtjevi.