Regionalno policijsko partnerstvo

Regionalno policijsko partnerstvo

Patrik Macek/PIXSELL

Zahvaljujući projektu Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku, uskoro ćemo imati sigurnije okruženje u regiji i učinkovitiju borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala.

Projekt "Partnerstvo za regionalnu policijsku obuku", kojim će upravljati Ministarstvo unutarnjih poslova i veleposlanstvo SAD-a radi poboljšanja regionalne policijske suradnje u suzbijanju transnacionalnog kriminaliteta, svečano je danas otvoren na Policijskoj akademiji u Zagrebu.


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je tom prilikom kako je ključno što je na temelju partnerskih odnosa ostvaren pomak koji je zalog za budućnost i uspješniju borbu protiv svih oblika kriminala. Vlada SAD-a prepoznala je spremnost Hrvatske da svoja iskustva prenese u regiji, rekao je te zahvalio na potpori veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije i UNDP-u.


Istaknuo je kako smo suočeni s najsloženijim oblicima kriminala pa je u njegovu suzbijanju potrebno prihvatiti najviše standarde kroz suradnju policija u regiji na svim razinama, a pritom je najveća vrijednost znanje i vještina policajca.
Svrha projekta jest pridonijeti kompetenciji policijskih službenika u zemljama sudionicama, istaknuo je načelnik Policijske akademije Željko Radmilović. Upozorio je da suvremeni kriminal - krijumčarenje ljudi, droga, oružja, vozila i cyber kriminal ne poznaje granice te da je u njegovu suzbijanju potrebna standardizacija postupaka i suradnja.


Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Herbert Merten rekao je kako je riječ o jedinstvenom primjeru regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi u kojem će hrvatski instruktori uz pomoć kolega iz SAD-a i Velike Britanije voditi tečajeve za polaznike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Dodao je kako se nada da će zajednička nastojanja pridonijeti da i te zemlje budu uspješno integrirane kao Hrvatska, pri čemu je napomenuo da projekt financira SAD sa 675.000 dolara.


Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske David Slinn istaknuo je kako je Hrvatska na putu prema članstvu u Europskoj uniji prošla težak i zahtjevan put te prihvatila potrebne standarde. Dodao je kako sada ima ulogu vodeće zemlje u regiji te da je razmjena iskustava ključna za razvoj i drugih zemalja u regiji. Hrvatska policija učinila je mnogo u izgradnji mehanizama u borbi protiv organiziranoga kriminala i nezakonitih migracija te je sada u mnogo boljem položaju u borbi s tim izazovima, ocijenio je Slinn.