Regulacija unutar regulacije

Regulacija unutar regulacije

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako prometna regulacija na blagdan Svih svetih obično funkcionira dobro, zagrebački taksisti prigovorili su Gradskom uredu za promet da bi se, ako ne promijene trasu za taksiste u zoni groblja Mirogoj, mogao ponoviti "krkljanac" od prošle godine. Uz posredovanje Radio Sljemena, postignut je kompromis.

Prometni kolaps, koji se lani dogodio na prilazu groblja Mirogoj, mogao je biti izbjegnut prilagodbom trase za taksi vozila. Naime, i autobusi ZET-a i taksi vozila - koji smiju voziti zonom zabranjenog prometa - groblju Mirogoj prilaze Mirogojskom cestom. Kod iskrcaja putnika u kružnome toku stvarala se golema gužva i zaustavljao protok prometa pa je gradonačelnik lani - usred blagdana Svih svetih - odredio promjenu regulacije pa su taksi vozila krenula Alejom Hermana Bollea. Predsjednik Udruženja Radiotaksi Zagreb Željko Petković požalio nam se da Grad ove godine nije prihvatio prijedlog Policijske uprave zagrebačke koji bi takvu regulaciju na blagdan Svih svetih učinio trajnom:

"Bio je jedan prijedlog, koji smo mi kao Udruženje podržali, od policije da prometna regulacije ide drugim tokom, da bi taksi vozila dolazila po Hermana Bollea, a da ne bi išla kroz drugi tok. Međutim, Gradski ured je konstatirao da je naš prijedlog neprihvatljiv i da je bolja varijanta da se ide po staroj regulaciji što mi smatramo da bi ove godine opet moglo stvoriti probleme."

Na intervenciju Radio Sljemena, dogovor je postignut. Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za promet, Alan Ordulj:

"Sve se pionavlja kao prošle godine, ali od podneva nadalje. Ujutro je bila jedna regulacija prometa koja je puštala i taksiste i autobuse ZET-a po istoj trasi prema Mirogoju i Krematoriju. Došlo je do velikih gužvi i zbog male nediscipline i samih taksista koji su iskrcavali putnike na mjestima gdje to nije bilo predviđeno pa su, naravno, autobusi stajali pa smo nakon 12 sati prošle godine preokrenuli trasu autobusa da prometuje od Kaptola, Degenovom, Grškovićevom do Hermana Bollea do samoga Mirogoja i dalje prema Krematoriju, a u povratku se spuštaju Mirogojskom do Zvijezde i Novom Vesi do Kaptola. Taksisti idu u kontra smjeru od njih, znači, idu Medveščakom do Zvijezde gore, Mirogojskom do Arkada gdje im je stajalište i, u produžetku, nastavljaju Bollea do Grškovićeve i dalje."

Takva će se regulacija primjenjivati i ove subote CIJELI DAN.