Rejting Zagreba „BB" uz stabilne izglede

Rejting Zagreba „BB"  uz stabilne izglede

Petar Glebov/PIXSELL

Agencija Standard&Poor's objavila je kreditnu ocjenu Grada Zagreba. Rejting našeg grada i dalje je „BB" na temelju dobrih proračunskih rezultata koji su u tijeku uz stabilne izglede.

Obrazloženje Standard&Poor'sa

Potvrda odražava mišljenje da će Zagreb i dalje, u skladu s našim pretpostavkama, imati dobre rezultate do i tijekom 2017. zahvaljujući strogojkontroli potrošnje. To smatramo iako smo ponovno ocijenili institucionalni okvir kao nepostojan i neuravnotežen u usporedbi s ranijom ocjenom kako je razvojni ali neuravnotežen. U posljednjih nekoliko godina, središnje vlasti provele su nekoliko mjera ne bi li smanjile porezno opterećenje stanovništva. Jedan učinak toga jest stalno smanjenje mogućnosti prikupljanja prihoda lokalnih vlasti i slabljenje njihove bilance prihoda i rashoda. Kao posljedica, smatramo da se institucionalni okvir unutar kojeg lokalne i regionalne vlasti djeluju pogoršao.

Rejting Zagreba, nadalje, odražava slabu proračunsku fleksibilnost grada, upravljanje financijama i likvidnost. Čimbenici koji to potvrđuju su naša ocjena o prosječnosti gospodarstva grada Zagreba, vrlo dobri proračunski rezultati, niski dug i umjerene potencijalne obveze, jer se našim kriterijima definiraju ti uvjeti.

Procjenjujemo samostalni kreditni profil (SACP) Zagreba kao „bb”.