Roditelji nisu dovoljno informirani o cjepivu protiv HPV-a

Roditelji nisu dovoljno informirani o cjepivu protiv HPV-a

Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka", rečeno je u Centru za zdravlja mladih na predstavljanju rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije.

Slab je i odaziv na cijepljenje jer svaki treći roditelj ne zna da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.  

Jednim cjepivom možete spasiti vaše dijete kada bude u zrelijoj životnoj dobi ili već u mladenačkoj dobi od nastanka karcinoma, rekla je predsjednica povjerenstva za HPV i druge spolno prenosive bolesti, Mirna Šitum.

HPV može uzrokovati 6 vrsta raka, Kod žena kada je u pitanju spolno reproduktivno zdravlje onda govorimo o karcinomu vrata maternice, ali i drugog dijela spolnog sustava. Kod muškaraca isto karcinom spolovila, no HPV je, određeni podtipovi koji su vrlo visoko rizični, uzročnik i karcinoma grla, karcinoma anusa... Ovo je jedino takvo cjepivo koje postoji, a koje ujedno služi i kao prevencija razvoja zloćudne bolesti, istaknula je Šitum.

Cijepljenje je u 2019. godini besplatno svim djevojkama i mladićima u osmom razredu osnovne škole te u srednjoj školi, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja.