Rupa na pješačkom mostu privremeno je sanirana

Rupa na pješačkom mostu privremeno je sanirana

Foto: Radio Sljeme, Sanjin Strukic/PIXSELL

Pješački most kod tramvajskog okretišta na Savi na kojem se jučer odlomio komad asfalta uslijed čega je nastala golema rupa - privremeno je saniran. Rupa je zakrpana novim asfaltom. Most je jučer obišao gradonačelnik Milan Bandić rekavši da nema panike.

No, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da će zatražiti od građevinske inspekcije da odmah pregleda sve zagrebačke mostove i zatvori one koji su sigurnosna opasnost za građane. Građani su zabrinuti i poručuju da most treba hitno rekonstruirati.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u četvrtak navečer je, vezano za Savski most u Zagrebu, priopćilo da su još prošle godine uputili poziv gradovima za dostavu podataka o planu održavanja cestovnih građevina na njihovom području, te da je Grad Zagreb poslao izvještaj o stanju i potrebnim zahvatima sanacije za nekoliko mostova, među kojima nije Savski, međutim, ni za jedan od mostova nije dostavljen Plan i program održavanja cestovnih građevina.

- Nakon dobivenih odgovora  koji osim pojedinačnih izuzetaka nisu zadovoljavajući, Ministarstvo će u nastavku voditi računa da li uprave gradova poduzimaju svoje zakonske obveze u cilju zaštite građana i proračunskih sredstava. Naime, sigurnost svih građana Hrvatske na prvom nam je mjestu, ali bitno je i racionalno trošenje poreznih sredstava koja su naplaćena građanima stoga ćemo inzistirati na definiranim planovima i redovitom održavanju svih mostova u jedinicama lokalne samouprave, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 

- To nije ničija dobra volja, već zakonska obaveza. Prevencija i održavanje najbolji su način za garanciju sigurnosti, poručuju iz Ministarstva.

Gradski ured za prostorno uređenje priopćio je da je u planu temeljita obnova ovog mosta. Projekt je napravio Institut IGH, a predviđen je novi kolnik i pješačka staza, sanacija čelične konstrukcije te nova odvodnja. Projekt je trenutno u Hrvatskim vodama, radi dobivanja vodopravne potvrde, nakon čega slijedi pokretanje postupka javne nabave za ugovaranje radova. Procijenjena vrijednost radova je 23 milijuna kuna.

Građani komentiraju rupu nastalu na mostu