Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Foto: HRT Radio Sljeme

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se Sajam stipendija i visokog obrazovanja. Više od 60 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja Europe i Sjeverne Amerike predstavilo je preko 14 tisuća stipendija.

Uz poticanje društva znanja, cilj Sajma je povećati međunarodnu mobilnost hrvatskih studenata kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Šćukanec rekao je kako Institut organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja s dvije krilatice, prvo da visoko obrazovanje treba biti dostupno svima, i drugo, internacionalizacijom do kvalitete u obrazovanju. Internacionalizacija donosi nove ideje, razbija predrasude i čini kompetitivnijim naše studijske programe.

Najtraženije su socio-ekonomske stipendije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će ih deset tisuća te oko 3 tisuće stipendija za prioritetna područja, što su prirodoslovlje i tehničke znanosti.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako Vlada preko Ministarstva daje 15 tisuća stipendija. Uz navedene, postoje i stipendije za izvrsnost, njih tisuću, te još 400 stipendija za učenički i studentski standard.

Ovogodišnji partner sajma je Austrija, treća najtraženija zemlja za akademsku razmjenu u sklopu Erasmus programa dok su prve dvije Slovenija i Italija. A i ove će akademske godine mnogi studenti zatražiti stipendije, i za Hrvatsku i za inozemstvo.

Do sada je Sajam stipendija i visokog obrazovanja održan u Zadru, a nakon Zagreba, gdje traje danas do 18 sati, studenti će ponudu stipendija ovoga četvrtka moći pogledati u Rijeci.