Savez udruga za zaštitu potrošača o cijenama električne energije

Savez udruga za zaštitu potrošača o cijenama električne energije

foto:ww.zastita-potrosaca.org

U posljednje su vrijeme sve aktivniji brojni opskrbljivači električne energije za kućanstvo. U uvijetima otvoreoga tržišta građani su u poziciji birati, a pri tom je bitno znati odabrati upravo najbolje i najpovoljnije.

 Upozorili su na to - iz Saveza Udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Njihova splitska podružnica izradila je čak i usporednu tablicu cijena električne energije za kućanstvo - više opskrblivača električne energije, a na što treba obratiti pozornost prilikom odabira, u našem je programu upozorio tajnik Saveza Udruge za zaštittu potrošača Hrvatske Tomislav Lončar.

"...Građani se trebaju dobro informirati..." istaknuo je. "...neka traže sce papire, opće uvijete poslovanja...,a ovi neka im odgovore...svakako neka obrate pozornost na...sitna slova. I mi svi očekujemo da Hrvatska regulatorna energetska agencija napravi službeno jedno tablicu i službeno obavijesti naše potrošače kakve će cijene biti i usporedbe jedne..." zaključio je Lončar.

U nastavku slijedi i nekoliko preporuka Saveza Udruge za zaštitu potrošača Hrvatske, vezano uz odabir najpovoljnijeg opskrbljivača.

"...Opći uvjeti opskrbljivača reguliraju međusobne odnose sa kupcima samo u dijelu koji se odnose na opskrbu, odnosno, onaj račun koji se dobije od opskrbljivača, a potpisom ugovora pristali ste da se isti primjenjuju i na Vas, uključivo i cjenik.

U istima provjerite, što je besplatno, a što nije, koliko traje koji popust, i koliko iznosi, da li se besplatno naplati, a popust izgubi, ako se mijenja opskrbljivač prije isteka ugovorenog roka na kojeg ste zaključili ugovor s opskrbljivačem. Provjerite kad su rokovi dospijeća plaćanja računa i akontacija, i da li je opskrbljivač predvidio zaračunati zateznu kamatu u slučaju kašnjenja kod plaćanja. Provjerite kolike su naknade po cjeniku nestandardnih usluga, jer u općim uvjetima stoji da ćete plaćati sve ono što nije standardna usluga. Provjerite da li Vam je cjenik uopće dostupan. Ocijenite da li je dostatno da se Vama potrebne informacije nalaze samo na web stranici opskrbljivača. Provjerite što znači besplatan mjesec.

Da li je to utrošak električne energije registriran na brojilu u tom mjesecu, a potrošnja utvrđena obračunom na osnovu početnog i konačnog očitanja, ili nešto drugo. Provjerite da li u tom besplatnom mjesecu plaćate dio koji se odnosi na „prijenos“ i „distribuciju“ HEP Operatoru distribucijskog sustava, ili to plaća opskrbljivač koji Vam je obećao „besplatnu električnu energiju u prvom mjesecu korištenja“, ili ćete to platiti Vi.

Kad provjerite navedeno, te sve ono što Vas još može zanimati da bi se odlučili, slobodno birajte, na Vama je da se odlučite kojoj ćete se opciji izbora prikloniti, i uživajte u tom dugo čekanom trenutku..." - poručuju iz Saveza.

U prilogu poslušajte izjavu tajnika Saveza Udruge za zaštittu potrošača Hrvatske Tomislava Lončara.