Senat zagrebačkog Sveučilišta pokrenuo izbor rektora

Senat zagrebačkog Sveučilišta pokrenuo izbor rektora

U skladu sa sveučilišnim Statutom, Senat zagrebačkog Sveučilišta bira rektora na mandat od četiri godine, za razdoblje od 1. listopada 2014. do 30. rujna 2018., a trebao bi biti izabran u drugoj polovici travnja.

Odlukom Senata imenovano je i sedmeročlano Izborno povjerenstvo u kojemu su predstavnici svih vijeća područja, koje je pak dužno do 28. siječnja održati konstituirajuću sjednicu te do 11. veljače izraditi upute za postupak prikupljanja prijedloga kandidata, izvijestio je rektor Aleksa Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu na kojoj je govorio o toj odluci jučerašnje sjednice Senata.

Odlučeno je da će se prijedlozi i kandidature za rektora dostavljati Izbornom povjerenstvu tijekom mjesec dana - u razdoblju od 12. veljače do 12. ožujka ove godine, a najkasnije do 15. ožujka Izborno povjerenstvo utvrdit će koji od pristiglih prijedloga ispunjavaju Zakonom i Statutom Sveučilišta propisane uvjete.

Na sjednici Senata koja će se održati između 7. i 11. travnja 2014. predloženici će pak predstaviti svoje programe rada, a postupak izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu održat će se sedam dana kasnije.

Rektor Bjeliš podsjetio je da, u skladu sa Statutom Sveučilišta, prijedlog za izbor rektora, uz pisanu suglasnost predloženika, može dati jedno ili više vijeća područja ili najmanje tri vijeća znanstvenonastavnih, odnosno umjetničko-nastavnih sastavnica (fakulteti, umjetničke akademije, odjeli). Pri tome, jedno vijeće područja može predložiti samo jednoga predloženika, a prijedlog za izbor rektora mora sadržavati stručni životopis i program rada predloženika.

Na opetovanu molbu novinara da izrekne dojam o svoja dva četverogodišnja rektorska mandata, od kojih drugi traje do kraja rujna ove godine, rektor Bjeliš kratko je odgovorio kako nije na njemu da daje ocjene, te da će odgovor na to pokazati vrijeme.

Ipak, kako je rekao, početak mandata očekivao je veliki napredak, ali je 2009. počela recesije na koju se, dodao je, trebalo privikavati.