Sindikati zagrebačkog Holdinga najavili tužbe protiv Grada

Sindikati zagrebačkog Holdinga najavili tužbe protiv Grada

Goran Stanzl/PIXSELL

Sindikati iz zagrebačkog Holdinga najavili sudske tužbe protiv Grada jer tvrde da im je samovoljno smanjio božićnice. S druge strane gradonačelnik Milan Bandić najavio je smanjivanje plaća zaposlenicima Holdinga i Gradske uprave.

Nakon što je početkom prosinca gradonačelnik Milan Bandić rekao da će ispuniti sva potpisana prava iz kolektivnog ugovora uključujući isplatu božićnice u iznosu od 2 880 kuna, ona je isplaćena puno manje, 1 250 kuna, rekao je Želimir Hercigonja iz Sindikata komunalnih radnika Hrvatske te je dodao, Mi već tjednima prikupljamo punomoći za podizanje sudskih tužbi, a slijedit će, vjerujte, tisuće tužbi. Šteta koju će poslovna struktura i Milan Bandić koji iz sjene upravlja Holdingom polučit Holdingu je negdje 10 do 15, možda i više, milijuna kuna sudskih troškova i zatezne kamate.

Nadalje, iz Sindikata su se požalili i na netransparentno zapošljavanje u Holdingu te na njegovu lošu politiku vođenja kojom su u prethodnoj godini poslovali, kažu, s oko 130 milijuna kuna dobitka manje prije oporezivanje nego u 2016. godini, Postavlja se pitanje: Ako Holding ne ostvari te dobitke, što ćemo rezati prava radnika? Ok, mi možemo pro futuro razgovarati o umanjenju prava, ali samo kroz kolektivno pregovaranje, istaknuo je Hercigonja.

Gradonačelnik Bandić je pak najavio smanjivanje plaćaEtika i moral nalažu svima nama u Gradskoj upravi, 23.500 na čelu sa mnom, da imamo minimum morala i etike da dijelimo sudbinu naših sugrađana. Danas će još Uprava Holdinga dobiti obavijest o 5 posto ušteda na svim razinama kao i gradski pročelnici i pet posto smanjenje plaća do razine prosječne u gradu Zagrebu na svim razinama.

Sindikati iz zagrebačkog Holdinga upozoravaju da neće pregovarati s gradonačelnikom ukoliko ne dođe do isplaćivanja cijele božićnice.