Slavko Kojić: optužbe DIP-a na razini su dojma!

Slavko Kojić: optužbe DIP-a na razini su dojma!

Foto: HRT Radio Sljeme

DIP je procijenio kako se Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića koristila "prikrivenom izbornom promidžbom" kada su tijekom predizborne kampanje za europske izbore postavljeni jumbo plakati Grada Zagreba plaćeni iz gradskog proračuna. Otpužbe je opovrgnuo poslovni direktor stranke Slavko Kojić.

Grad Zagreb je za vrijeme trajanja predizborne promidžbe postavio ukupno 175 jumbo plakata u gradu i okolici. Plakati s logom Grada Zagreba na sebi su imali različite natpise, poput "Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj", "Zagreb ima najbolji obrazovni standard u Hrvatskoj" i slično. Podsjetimo, Povjerenstvo je utvrdilo da je broj postavljenih plakata u ovoj godini nerazmjerno veliki broj u odnosu na godine prije.

- Za primijetiti je da se u godini izborne promidžbe Grad Zagreb oglašavao osjetno većim brojem plakata nego što je to redovito činio u ranijim godinama (...) što upućuje na to da se oglašavanje u vrijeme izborne promidžbe ne može smatrati redovitim informiranjem građana Grada Zagreba o aktivnostima nadležnih tijela Grada Zagreba - rekao je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare te je optužbe opovrgnuo poslovni direktor Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić.

- Članak 37. stavka 3. na koji se Državno izborno povjerenstvo poziva da je Stranka postupila suprotno zakonu. Tamo piše da je bitan uvjet da bi se primijenio taj članak da je osoba na koju se to odnosi kandidat i dužnosnik. Gradonačelnik Grada Zagreba nije bio kandidat na izborima za Europski parament. Slijedom te činjenice se uopće ne može razmatrati njegova uloga u financiranju izborne promidžbe na bilo koji način - rekao je Kojić.

Iz Stranke su istaknuli kako poruke na plakatima nemaju niti stranačkih niti izbornih obilježja i kao takve ne mogu biti povezane sa strankom, a dokazi koje navodi DIP su na razini dojma, odnosno nisu jasni i zakonski regulirani, rekao je Slavko Kojić.