Slijedi tužba pred europskim sudovima

Slijedi tužba pred europskim sudovima

Patrik Macek

Prodavači s tržnica su završili prosvjed na Markovu trgu. Nakon što su čuli poruku ministra Slavka Linića da od fiskalizacije ne odustaje, prodavači prekinuli štrajk, ali i najavili tužbe.

Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji i primjene istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama napravljen niz propusta, kazao je Niko Pervan, čelnik udruge hrvatskih tržnica. 

Svi koji iz EU dolaze na sajmove ne mogu prodavati, jer se ne mogu fiskalizirati, naveo je jedan od propusta. Imamo lex Perković, imat ćemo i lex tržnice, najavio je te dodao da je prekršeno više prava i da je učinjena nesaglediva šteta i sramota Hrvatskoj. 

Oko 10 sati 300-tinjak prosvjednika okupilo se na zagrebačkoj tržnici Dolac. Odatle su krenuli na Trg svetog Marka, gdje Vladi planiraju predati svoje zahtjeve. Zagrebačkim prosvjednicima pridružili su se oni iz Rijeke, Varaždina, Pule te Osijeka. Traže paušalno oporezivanje, a ne ono putem fiskalnih blagajni, te moratorij od tri mjeseca kako bi s Vladom dogovorili uvjete rada.

Nezadovoljni trgovci ističu da nemaju uvjete za provedbu fiskalizacije. Kažu, nisu dovoljno educirani te imaju loše uvjete za rad - otvoren prostor, nemogućnost provođenja struje, loša zaštićenost štandova.

Tražimo reviziju proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uređenje veleprodaje, na način da se makne gotovina iz optjecaja, plaćanje samo virmanskim karticama. Tražimo uklanjanje anomalija s naših tržnica, a među njima je prodaja s ruke, odnosno divlja prodaja tik uz tržnice. Također, tražimo micanje svih obrta i tvrtki koji su u blokadi, a nisu ušli u predstečajnu nagodbu, tako da maknemo nelojalnu konkurenciju s tržnica, što je i dužnost Vlade, odnosno državnih institucija, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

Na Dolcu sada radi samo oko  20 posto štandova, i to onih na kojima prodaju kumice, koje nisu obveznice fiskalizacije.