Smotra Sveučilišta

Smotra Sveučilišta

Ivo Cagalj/PIXSEL

Sveučilište u Zagrebu i ove godine u Studentskom centru organizira smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o zagrebačkim fakultetima. Na Smotri Sveučilišta uz 33 sveučilišne sastavnice posjetiteljima se tijekom dva dana predstavljaju i drugi sudionici iz Hrvatske i inozemstva - zajedno njih oko 70. Očekuje se oko 20 000 posjetitelja, otvorena je danas i sutra od 9 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

Više informacija dostupno je na www.unizg.hr

Smotra sveučilišta bila je i povod razgovora o stanju na zagrebačkom Sveučilištu. Rektor sveučilišta prof. dr. Damir Boras gostujući u našem program za sljedeću je godinu rekao kako očekuje isti proračun kao i za prošlu, što bi omogućilo sveučilištu da preživi. Proračun nije razvojan, ali Boras je svjestan ekonomske krize. No dodaje kako se na obrazovanje treba gledati kao na investiciju, a svi o tome razmišljaju kao o potrošnji: "Međutimo ono što bi zakočilo rad Sveučilišta, a isto bi po ustavnoj kategoriji autonomije dovelo to u pitanje, jest da sredstva koje ima Sveučilišta pripadaju u fiskalni proračun, što se ne smije dogoditi"

Odluka o tome treba proći raspravu na Saborskom odboru za znanost, obrazovanje i kulturu u kojem su uz Borasa članovi i neki drugi rektori: "Pa ćemo tamo tražiti da se u Zakonu o izvršenju proračuna vrati izjava u kojoj piše, za sveučilište i znanstvene institute, da ne moraju vraćati u sredstva u proračun. Zamislite da mi moramo nešto vraćati u proračun u sredini akademske godine, zato što je kalendarska gotova. To je zapravo nonsens."

No rektor Boras misli da će se sve vratiti na staro, jer bi promjene bile ishitrene. Ali ako se promjene prihvate, Sveučilište će se obratiti Ustavnom sudu.