Špijunska baza u Zagrebu?

Špijunska baza u Zagrebu?

Davor Visnjic/PIXSELL

U veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu krije se špijunska baza NSA i CIA-e, piše tako britanski Independent koji tvrdi da te informacije otkrivaju dokumenti zviždača Edwarda Snowdena.

Prema pisanju tog lista, posebna zajednička jedinica CIA-e i NSA prikuplja telekomunikacijske podatke iz špijunskih baza koje su često instalirane na krovu američkih veleposlanstava, a ta se operacijska špijunska gnijezda u Europi i središnjoj Aziji nalaze i na veleposlanstvima SAD u Ateni, Bakuu, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani i Beču. Prikupljeni podaci se šalju u postaju u bazi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) u Croughtonu u Northamptonshireu, a potom se prebacuju u zajednički centar CIA-e i NSA u Marylandu za analizu i na korištenje američkim obavještajnim agencijama. 

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je od veleposlanika Simona McDonalda zatražio da se izjasni o spomenutim navodima nakon što su izvješća o prisluškivanju u njemačkim medijima dobila veliku pozornost.

Jutarnji list, podsjetimo, prošli je tjedan pisao da se, i prije negoli je 2003. godine u Buzinu pokraj Zagreba otvorena zgrada veleposlanstva, u javnosti spekuliralo kako će u njoj, među ostalim, biti i CIA-in obavještajni centar za širu regiju, prije svega za BiH.

Na petom katu zgrade nema nijednog prozora, što je vidljivo već na prvi pogled izvana.