Srednjovjekovni dani na Medvednici

Srednjovjekovni dani na Medvednici

Petar Glebov/PIXSELL

Na Medvedgradu se ovaj vikend održavaju tradicionalni Srednjovjekovni dani na Medvednici u kojima se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka. Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva građane da dođu na Medvedgrad od 12 do 20 sati i uživaju u programu festivala koji je za njih osmislila.

Na Medvedgradu će biti i Crna Kraljica, posjetitelji će moći pogledati prikaz srednjovjekovne mučionice, u nedjelju vratolomije žonglera Trilje IV., a imat će priliku kušati i hranu spravljenu po srednjovjekovnim receptima. 

Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, ugnijezdio se slikoviti srednjovjekovni Medvedgrad. Izgrađen je 1254. godine, nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ova područja i do temelja porušili i spalili Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen ponajprije za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog savršenoga strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko-političkih previranja.

U svojoj je povijesti promijenio mnoge gospodare koji su ga dobivali i gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama i urotama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkom okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb.

Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća grad toliko terorizirali da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. Čak i danas podsljemenskim selima kruže zastrašujuće priče o grofici Barbari Celjskoj - zloglasnoj Crnoj Kraljici.

Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što ga porušio strašan potres, a posljednji vladari te utvrde Gregorijanci preselili su se u moderniji i ugodniji dvorac u Šestinama. Od tada utvrđeni grad na brijegu stoljećima propada. Dugo su ga posjećivali samo pustolovi i lovci na blago koje je, navodno, negdje pod gradom sakrila slavna Crna Kraljica.