Srušen dio zida u Branimirovoj

Srušen dio zida u Branimirovoj

foto: Ana Kovačić, Index

Jutros je završeno rušenje 153 metara zida u Branimirovoj koji, već dulje vrijeme, prijeti prolaznicima zbog narušene statike.

Više od godinu dana čeka se početak rušenja dijela zida u Branimirovoj koje je konačno počelo u srijedu. Prema riječima voditelja Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture, Ivana Kartela, tijekom lipnja bi trebala biti postavljena metalna ograda:

"Zbog procjene da je moguće urušavanje zida zbog narušene statike, krenulo se s njegovim rušenjem u dužini od 153 metra. Postojeći dio betonskog zida bit će zamijenjen metalnom ogradom."

Tijekom proteklih godinu i pol dana, planovi za uređenje zida i prostora iza zida mijenjali su se više puta, o čemu smo javljali u našem programu.

Direktor Sektora građenja u HŽ Infrastrukturi Željko Dabić za naš je program (1. srpnja 2014.) prokomentirao stanje:

"Još nemamo jasnu ideju da li ćemo razviti nekakvu park površinu, parkirni prostor koji će biti višenamjenski ili nešto treće. Zasada je sigurno da ćemo 150 metara zida, koji hitno treba ukloniti, i ukloniti, izgraditi privremenu ogradu. U skorom vremenu pristupamo uobličenju površine unutar zida koja onda postaje bitno funkcionalno zanimljivija za grad Zagreb i za građane."

Dabić je ponovio da će, kada za to dođe vrijeme, HŽ pozvati umjetnike-grafitere da urede novi dio zida, a razmišljaju i o tome da postojeće instalacije na, uskoro bivšem, dijelu zida u Branimirovoj pokušaju spasiti.