Stojak: Za kulturni svjetonazorski ideološki rat bit će kriv Bandić!

Stojak: Za kulturni svjetonazorski ideološki rat bit će kriv Bandić!

Davor Visnjic/PIXSELL

Poskupljenje domova umirovljenika i rad novoosnovanog gradskog ureda za kulturu teme su koje je jutros na konferenciji za medije istaknuo kao važnim gradskim stavkama, HNS-ov gradski zastupnik, Tomislav Stojak.

Važna tema koja je u javnosti prošla nezamjećenom, za Stojaka je, poskupljenje domova umirovljenika koje smatra nedopustivim. Podsjetio je da u 18 godina gradonačelnikovog mandata nijedan dom umirovljenika iz gradskog proračuna nije izgrađen. Pozvao je stoga gradonačelnika da promijeni odluku. 100 kuna pomoći se daje umirovljenicima, a onda se odreže 1.000 kuna poskupljenja. Pozivam gradonačelnika da takvu odluku poništi i da izdvojimo dodatne novce. Iz izjava ljudi iz gradskog ureda za socijalnu zaštitu rečeno je da su otprilike oko 13 milijuna kuna troškovi funckcioniranje domova umirovljenika. Pogledajte proračun Grada od 7 i pol milijardi! Ako je 13 milijuna kuna previše, onda svi radimo krivo posao. Ako imamo novaca za školske udžbenike - što je dobro, ako imamo novce za razvojne projekte koji nisu vidjljivi, nažalost, toliko dobro,  onda moramo imati i za domove. 

Podsjetio je i na javnu tajnu da je jedan od uvjeta gradonačelnikove koalicije s Neovisnima bio da im pripadne ured za kulturu. Istaknuo je kako bi na jesen, zahvaljujući radu nove pročelnice Ane Lederer koja još nema plan i program, mogao krenuti kulturni svjetonazorski ideološki rat za kojega čak ne krivi novoimenovanu pročelnicu, već gradonačelnika! Misija nove pročelnice i one koji nju podržavaju zasigurno neće biti nova scena HNK-a, nova zgrada Gradske knjižnice, povećavanje sredstava i potpora nezavisnoj kulturnoj sceni. Njihov fokus će biti ideološki ratovi na kulturnoj sceni sa svima onima koji misle drugačije. No za to neće biti odgovorna gospođa Lederer i njezini mentori, nego isključivo gradonačelnik koji je to omogućio!

Pozvao je, stoga, gradonačelnika da preispita svoju odluku - vrijedi li za puko političko preživljavanje na milost i nemilost kulturu dati u ruke onima koji negiraju povijest ovoga grada.