Stomatolozi spašavaju živote

Stomatolozi spašavaju živote

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo zdravlja je u suradnji sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu predstavilo Program ranog otkrivanja oralnog karcinoma.

Kroz Program ranog otkrivanja oralnog karcinoma, Ministarstvo zdravlja i Stomatološki fakultet zagrebačkog Sveučilišta ciljaju podići znanje neophodno za rano dijagnosticiranje oralnog karcinoma. 

Prilikom predstavljanja, ministar zdravlja prim. Siniša Varga izjavio je: „Program ranog otkrivanja oralnog karcinoma još je jedan iskorak hrvatskog zdravstvenog sustava, u kojem sve veći i značajniji naglasak dajemo upravo ranom otkrivanju kao jednom od najznačajnijih alata uspješnog liječenja zloćudnih bolesti.“.

Da bi se doktori dentalne medicine pravilno educirali o samom pregledu, Radna skupina za rano otkrivanje oralnog karcinoma pod vodstvom predsjednika prof.dr.sc.Ivana Alajbega, prodekana SFZG pripremila je nekoliko postupnika sa slikama i protokolom o samom pregledu, do akcija kao što su Dani otvorenih vrata na Zavodu za oralnu patologiju SFZG.

Predstavljajući Program ranog otkrivanja oralnog karcinoma, prof.dr.sc. Alajbeg je podsjetio kako u Republici Hrvatskoj godišnje od te zloćudne bolesti umre u prosjeku oko pet stotina ljudi.