Štrajk upozorenja: Stajali vlakovi HŽ Carga

Štrajk upozorenja: Stajali vlakovi HŽ Carga

Patrik Macek/PIXSELL

Sindikat strojovođa Hrvatske u HŽ Cargu organizirao je danas dvosatni štrajk, a istodobno su članovi Sindikata željezničara Hrvatske prosvjedovali na Markovu trgu.

Zoran Maršić iz Sindikata željezničara, Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa, Ante Iličić iz Sindikata prometnika vlakova, Slavko Proleta iz Sindikata infrastrukture HŽ-a, Marijan Jelenski iz Sindikata HŽ-a te Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata bili su na sastanku s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem. No tema sastanka bio je socijalni dijalog u HŽ-u, a ne teme koje zanimaju sindikate te je ministar rekao da ne može rješavati probleme HŽ-a sa sindikatima nego to moraju učiniti Uprava i sindikati.

Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i građevinskog i gospodarskog rasta. U njih će to 2020. godine biti uloženo tri milijardi eura. Apeliram da tu priliku ne propustimo i pokušamo nadoknaditi ono što je godinama zanemareno. Vaše je legitimno pravo štrajkati, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Potom je Maršić ministru predao zahtjeve sindikata, na što je ministar ponovio kako se o konkretnim zahtjevima koji se tiču socijalnog dijaloga isključivo s predstavnicima uprava on kao ministar ne može razgovarati. Nakon toga su sindikalisti odbili nastaviti razgovor s predsjednicima uprava triju željezničkih poduzeća Darkom Peričićem, Draženom Ratkovićem i Ivanom Leškovićem, digli se i napustili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Uprava HŽ Carga ističe da je restrukturiranje prijeko potrebno za poslovanje u skladu s potrebama tržišta, odnosno gospodarskih i ekonomskih zahtjeva uoči  liberalizacije tržišta, koja će nastupiti 1. srpnja, nakon ulaska Hrvatske u EU.

Sindikati su štrajkom i prosvjedom željeli upozoriti na loše stanje u HŽ-ovim tvrtkama kćerima, ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje golemih problema, promašene poslovne odluke i kršenje radničkih prava.

Strojovođe su između 12 i 14 sati zaustavili teretne vlakove i lokomotive na prugama i ranžirnim kolodvorima.

Prema podacima Uprave HŽ Carga, zbog zaustavljanja 27 vlakova nije bilo većih poteškoća u obavljanju teretnog prijevoza. Negativne posljedice nastat će u predaji međunarodnih teretnih vlakova