Stručnjaci pozvali HAZU da reagira zbog 'Zagrebačkog Manhattna'

Stručnjaci pozvali HAZU da reagira zbog 'Zagrebačkog Manhattna'

Patrik Macek/PIXSELL

Na adresu predsjednika HAZU-a, inače poznatog arhitekta Velimira Neidhardta, grupa profesora s Arhitektonskog fakulteta uputila je otvoreno pismo u kojem očekuju da se i HAZU oglasi oko izmjena i dopuna GUP-a.

40 stručnjaka pozvalo je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da reagira zbog projekta "Zagrebački Menhetn". 

- Većina potpisanih stručnjaka kruh zarađuje na tržištu i ovim činom pokazuju svoju stručnu i građansku moralnu odgovornost kako prema svojoj struci, tako i prema prostoru na kojem djeluju - pojašnjava motivaciju potpisnika Marina Pavković. Kažu kako muk Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 'para uši'.

- Čudi nas i brine nijemost akademika na događaje, koje je svojim despotskim ponašanjem, suprotnim svim demokratskim standardima, a vezano uz Izmjene i dopune GUP-a grada Zagreba, uprizorio gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić. Stručna javnost, građani, civilno društvo, oporbena politika, jednom riječju svi, stali smo zajedno u obranu legitimiteta i demokratskih procedura. Ustali smo u obranu razvojne budućnosti grada Zagreba, u obranu javnog dobra nad privatnim interesom, u obranu kvalitete života nad profitom. Šutnja Akademije, o ovako važnoj društvenoj temi, je izravan povod zbog kojeg vam se obraćam u svoje ime i u ime potpisanih kolega - stoji, između ostalog, u pismu.