Struka zastupnicima: "Odbijte GUP!"

Struka zastupnicima: "Odbijte GUP!"

foto: D-A-Z

Sedam strukovnih organizacija arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata i povjesničara umjetnosti pozvalo je gradske zastupnike da u četvrtak odbiju Generalni urbanistički plan jer ga smatraju neprihvatljivim i dugoročno štetnim za Zagreb.

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu javnim su apelom p(r)ozvali gradske zastupnike da u četvrtak ne podrže Izmjene i dopune GUP-a.

Komentirao nam ga je predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Tihomil Matković:

Naši zastupnici trebaju ipak zastupati sve nas, a mi smo sa stručne strane napravili maksimalno da im pokažemo da ovo, kako je trenutno pripremljena Izmjena i dopuna GUP-a nije ispravno i da ih pozivamo da pristupimo izradi potpuno novog GUP-a za koji nam trebaju potpuno nove podloge, na kojima bi kvalitetno razradili sve naše potrebe Grada, naročito kroz razvoj gospodarstva, a onda i kroz razvoj stanovanja i kvalitetnog demografskog razvoja . 

Navedeno priopćenje prenosimo u cijelosti, kao i reakciju gradonačelnika Milana Bandića:

"Tijekom posljednjih mjeseci stručno su i argumentirano upozoravali na sve nedostatke predloženih novih urbanističkih rješenja u GUP-u, propuste u proceduri, kršenje dobre prakse javne participacije te moguće štetne posljedice donošenja izmjena i dopuna takovog GUP-a.

Molimo vas da kao gradski zastupnici uvažite stručne argumente i jasno, svojim predstavničkim glasom, kažete kako se protivite donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive.

Predložene izmjene i dopune GUP-a nisu razvojne i strateške izmjene te ne rješavaju niti jedan ozbiljan problem kojeg građani Grada Zagreba osjećaju. Uostalom, svi ključni problemi ovoga grada mogu se riješiti kroz već postojeći GUP. U trenutnom GUP-u predviđeno je dovoljno prostora za urbane preobrazbe i jačanje gospodarske aktivnosti grada, ostvarivanje demografskih mjera i rješavanje problema prometa u Gradu, a nova predložena rješenja nisu napravila strateški iskorak. U konačnici, i rješenje pitanja Zagrebačkog Velesajma je moglo započeti odavno, da se nastavilo s procedurom strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam koji je bio u toku.

No, mi kao struka svjesni smo da ovaj GUP nije dovoljan i ne odgovara na sve izazove 21. stoljeća. Potrebno je izraditi novi GUP koji će biti utemeljen na novim stručnim podlogama, izrađenim od strane struke i uz participaciju javnosti, a koje će jasno strateški i vizionarski usmjeriti budući razvoj Grada Zagreba i dati odgovore na ključna pitanja stanovanja, prometa, zaštite okoliša, gospodarstva, sporta, kulture i dr. Proces izrade GUP-a je dugotrajan, ali u ovom trenutku prijeko potreban. U razdoblju do donošenja potpuno novog GUP-a moguće je započeti s realizacijom velike većine ključnih projekata i po sadašnjem GUP-u. Ti projekti trebaju prvenstveno, u cilju gospodarskog razvoja i demografske kvalitete življenja, riješiti problem prometa i urbane revitalizacije velikih zapuštenih industrijskih područja.

Kompletna stručna javnost, na čelu s potpisanim institucijama, i dalje će aktivno sudjelovati u usmjeravanju razvoja grada u cilju podizanja kvalitete prostora u kojem živimo i radimo.

Ispravan smjer za sve nas građane Zagreba i Hrvatske bio bi, u ovom trenutku, odbacivanje odluke o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a i donošenje nove Odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba."

Upitan da komentira reakciju strukovnih udruga, gradonačelnik Milan Bandić je prozvao urbanista Niku Gamulina:

- To nije riječ o struci, nego ulici. To je arhitekt koji je sadio drveće po Dubravkinom putu. Ako je riječ o takvim arhitektima, onda je to ulica, a ne struka. To su onda ulični arhitekti -

 

 

Tihomil Matković - DAZ (25701810)

Bandić o arhitektima (25702728)