"Stvaranjem svijeta" počinje nova sezona ansambala HRT-a

"Stvaranjem svijeta" počinje nova sezona ansambala HRT-a "Stvaranjem svijeta" počinje nova sezona ansambala HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a počinju večeras novu koncertnu sezonu ciklusom Kanconijer kojim otvaraju i Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog nakon što je, zbog obnove nakon potresa, bila zatvorena dulje vrijeme.

Nova sezona ansambala HRT-a počinje sjajnim djelom - Stvaranjem svijeta Josepha Haydna - u čemu ima i simbolike: kao da se ponovno stvara svijet, i svijet glazbe i svijet glazbene scene. Radi se o integralnoj izvedbi koja na neki način predstavlja sukus oratorijskog repertoara koji je u središtu ciklusa Kanconijer.

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra počinje također u Lisinskom, a Lauba će biti mjesto održavanja ciklusa Sfumato: od ukupno osam koncerata, pet ih se održava u Laubi, a tri u crkvi Bezgrješna Srca Marijina na Jordanovcu. Okosnica su programski vrhunci i gostujući šefovi dirigenti.

80 godina ove sezone slavi i Tamburaški orkestar HRT-a, a obilježavat će ih ciklusom U ozračju tambure u Studiju Zvonimira Bajsića.

Jazz ciklus počinje u Studiju Zvonimira Bajsića novim skladbama, a nastavlja se koncertima u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Izravne prijenose većine koncerata ansambala HRT-a moći ćete pratiti na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.