"Sud se opredijelio za cenzuru"

"Sud se opredijelio za cenzuru"

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik HND-a Zdenko Duka ocijenio je danas "lošom" odluku zagrebačkog Općinskog građanskog suda po kojoj RTL Televizija mora gradonačelniku Milanu Bandiću platiti 50.000 kuna naknade štete zbog izjava premijera Zorana Milanovića u intervju toj televiziji.

"Mislim da je to loša odluka suda. Ono što kaže premijer gradonačelniku glavnog grada je javni interes i sve što je rekao treba citirati, a eventualna odgovornost može biti na premijeru da to dokaže ili ne, ali ne na mediju", ustvrdio je Duka u izjavi za Hinu upitan za komentar nepravomoćne presude.

Duka je podsjetio kako je Bandić tužio i nekoliko drugih medija i nekoliko novinara koji su prenijeli tu Milanovićevu izjavu pa slijede sudske rasprave i o tome. "Kad govori predsjednik države ili premijer važno je da medij prenese izjave točno onako kako su rečene pa čak i ako nekoga na taj način eventualno kleveću", rekao je Duka. Napomenuo je i da je to bio intervju "uživo" te da ni urednik niti voditelj nisu mogli reagirati i na neki je način maknuti.

Osim toga, dodao je, sada ide kampanja za predsjedničke pa za parlamentarne izbore te upitao znači li to da će mediji morati cenzurirati izjave kandidata koje su katkad vrlo oštre. "Sud se u ovom slučaju očigledno opredijelio za cenzuru", zaključio je predsjednik HND-a.