Sustav naplate komunalnog doprinosa zastario?

Sustav naplate komunalnog doprinosa zastario?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novim Odlukama o komunalnom doprinosu i naknadi, o kojima će Gradska skupština glasati na sjednici idući tjedan, obveznik plaćanja komunalnog doprinosa bit će investitor odnosno vlasnik zemljišta na kojem se nalazi građevina.

Komunalni doprinos plaćat će se prema 6, a komunalna naknada prema 9 gradskih zona. Na sjednici skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo, SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić upozorio je na nelogičnosti u predloženom sustavu naplate komunalnog doprinosa. - Komunalni doprinos bi, na neki način, trebao biti pozicijska renta, no on je neprilagođen novim projektima koje Grad planira pokrenuti. Zar netko stvarno misli da su dijelovi Črnomerca atraktivniji od onoga što je gradonačelnik zadnji put nazvao "zagrebački Manhattan?" Kad se promišljaju takvi projekti i donose ovakve odluke onda bi trebalo i komunalni doprinos prilagođavati sukladno tome.

Brumnić je istaknuo i da je Zagreb deindustrijalizirani grad, a komunalna naknada i dalje se naplaćuje kao da se radi o industrijskom gradu. - Koriste li danas više prostora u Zagrebu banke i oni koji ih koriste ili oni koji koriste proizvodnju? Naravno, više je onih koji koriste banke, a mi i dalje više naplaćujemo industriji!

Odbor za komunalno gospodarstvo gradonačelnikov prijedlog Odluke je prihvatio, a o njemu će se raspravljati na sjednici Gradske skupštine 26. ovoga mjeseca.