Svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne poruke e-pošte

Svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne poruke e-pošte

Luka Stanzl/PIXSELL

Osim što svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne e-mailove, svaki peti dijeli povjerljive podatke na lažnim internetskim stranicama, otkrili su rezultati istraživanja koje je objavila zagrebačka tvrtka Diverto.

Riječ je o prvom takvom sustavno provedenom istraživanju na razini države s ciljem utvrđivanja svijesti i spremnosti hrvatskih korisnika na obranu od takvih napada.

U istraživanje su bili uključeni privatni i javni sektor na uzorku od 1235 osoba, a rezultati prate svjetske trendove, ističu iz Diverta.

Napominju da je phishing trenutno jedan od najčešćih oblika napada na fizičke i pravne osobe. Riječ je o jednoj od tehnika socijalnog inženjeringa (tehnika kojoj su primarna meta osobe, a ne računalni sustavi) prilikom koje se napadač, najčešće putem elektroničke pošte, predstavlja kao legitimna osoba s namjerom da od potencijalne žrtve prikupi osjetljive podatke ili kako bi tu osobu naveo na zlonamjernu radnju (primjerice, kako bi nasnimio zloćudni softver na vlastito računalo).

 Ovisno o različitim vrstama poruka, 36 do 47 posto osoba nije prepoznalo lažnu poruku pri čemu su kliknuli na poveznicu u pošti.

Samo tri posto kreiranih poruka su zaustavili takozvani antispam filteri.

U zaključcima istraživanja navodi se da je i dalje najbolja zaštita od napada edukacija korisnika računalnih sustava te pravodobno dijeljenje informacija o aktualnim napadima.