Sve veći broj umrlih i oboljelih od raka u Hrvatskoj!

Sve veći broj umrlih i oboljelih od raka u Hrvatskoj!

Matija Habljak/PIXSELL

Uoči svjetskog dana borbe protiv raka danas je na Preradovićevom trgu organizirana akcija kojom se željelo upozoriti građane na važnost prevencije malignih bolesti. Statistički podaci o broju umrlih i oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj su iz godine u godinu sve veći.

Kao u malo kojoj zemlji Europske unije, u Hrvatskoj je svake godine sve veći broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva, a kod žena sve je češća pojava raka vrata maternice i dojke. Poražavajući statistički podaci tim više uvećavaju važnost prevencije tihih ubojica žena i muškaraca što je posebno istaknula pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Ovo je sjajna inicijativa da se javnost informira, a poražavajuća je činjenica da svaki dan oboli jedna žena od karcinoma vrata maternice, to je statistika zbog koje moramo biti zabrinuti te moramo pokrenuti sve resurse da se to promijeni, istaknula je Ljubičić.

Naša zemlja jedna je od šest zemalja Unije koja nema nacionalni plan borbe protiv raka. Zašto je spomenuti plan važan? Mario Vukelić iz Udruge Pogled iz novog kuta life tvrdi kako nije problem samo u tome što Hrvatska nema nacionalni plan, nego što se u ostalim zemljama Europske unije u kojima također nema nacionalnog plana broj umrih i oboljelih smanjuje, dok u našoj zemlji on i dalje raste. Mi imamo neke naznake da se na tom planu radi, no nemamo konkretne podatke u kojoj je to fazi, zaključio je Vukelić.

Prema posljednjim statističkim izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016-te u Hrvatskoj je od raka umrlo ukupno 14 tisuća osoba. Prema tome je naša zemlja na neslavnom drugom mjestu po broju umrlih od karcinoma unutar Europske unije.