Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Tomislav Miletic/PIXSELL

S radom je krenula još jedna - Sveučilišna škole hrvatskoga jezika i kulture. Njezinu organizaciju i ove godine supotpisuju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 34 polaznika iz 14  europskih i prekooceanskih zemalja (Australija, Austrija, Bolivija,  Danska, Italija, Japan, Kanada, Koreja, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD, Švicarska). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i petero stipendista, koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u  Regensburgu (Njemačka), Instituta Filipus Kaušić (Austrija) i Hankuk University of Foreign Studies (Koreja).

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje  znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Uz akademski program koji obuhvaća 120 školskih sati nastave hrvatskog  jezika, polaznici Škole prolaze i program iz hrvatske kulture i povijesti. Program uključuje terenska predavanja, stručno vođene posjete različitim kulturnim i znanstvenim institucijama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima te studijske izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskog  jezika i kulture dobit će: diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s  upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenim ECTS bodovima (8 ECTS bodova za  Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu).