Sveučilište financira radna mjesta

Sveučilište financira radna mjesta

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačko sveučilište otvara nova radna mjesta za asistente na fakultetima, a financirat će se sredstvima sastavnica i zajedničkih sveučilišnih sredstava. Otvorena mjesta, njih 44, samo su vatrogasna mjera koja treba ublažiti situaciju, izjavio je na konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš.

Potrebe fakulteta za asistentima mnogo su veće nakon godina nezapošljavanja, a posljedice se već osjećaju. Rektor se nada da će Ministarstvo u suradnji s Rektoratom i sveučilišnim sastavnicama naći rješenje kako bi se više mladih ljudi uključivalo u sustav. To je najintenzivnija preokupacija Zagrebačkog sveučilišta zbog kojeg će se okrenuti i Europskim fondovima koji katkad dopuštaju korištenje sredstava za obnovu ljudskih resursa.

Od novog ministra Sveučilište traži novi pristup problemima sveučilišta - umjesto da se sustav visokog školstva gleda kao otegotnu okolnost koju je teško financirati, treba u njemu vidjeti potencijal za pokretanje promjena.

Ovrhe prijete fakultetima - čeka se rješenje

Upravni sud prihvatio je zahtjev Muzičke akademije i odgodio izvršenje ovrhe 10 milijuna kuna. Istu proceduru pokrenuo je Građevinski fakultet zbog 31 milijuna kuna ovrhe Porezne uprave te još uvijek čeka odluku, dok je Kinezioloski fakultet dobio odbijenicu Upravnog suda i ovršen je početkom lipnja s 1 750 000 kuna, čime je znatno otežano daljnje funkcioniranje fakukteta.

Dekan Damir Knjaz zatražio je pomoć sveučilišta kako bi se svi programi mogli nastaviti i da se premosti potencijalna nelikvidnost Kineziološkog. Senat sveučilišta odobrio je interventnu doznaku, no postavlja se pitanje što će se dogoditi ovrši li se neki od fakulteta s većim poreznim dugom. Uz to Ekonomski fakultet još čeka drugostupanjski rješenje na ovrhu porezne uprave što dodatno otežava situaciju.

Sveučilište bi u svakom slučaju došlo pred zid, zbog toga rektor komunicira s ministarstvima financija i znanosti te Poreznom upravom. Bjeliš kaže da je ministar financija Boris Lalovac jako zainteresiran za rješenje ovog problema, no preostaje čekati pravorijek upravnog suda. Ukoliko se rješenje ne pronađe, sam opstanak spomenutih fakukteta je ozbiljno ugrožen.