Sveučilište u Zagrebu među prvih 500!

Sveučilište u Zagrebu među prvih 500!

Tomislav Miletić/PIXSELL

Na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta, javlja Jutarnji list.

Rektor sveučilišta u Zagrebu Damir Boras naglasio je da su uvijek oko 500. mjesta, a sve zbog dobre organizacije te da su svi zagrebnački fakulteti objedinjeni u jedan web prostor što je iznimno važno.

- Šangajska lista dosta je zahtjevna i mi njima ne šaljemo nikakve podatke, oni to sami istražuju tako da mogu reći kako je ovo veliki uspjeh u smislu da se pokazuje kako je ova tradicija od 350 godina sveučilišta nešto vrijedi. -

Iako je protekle dvije godine Sveučilište u Beogradu bilo iznad zagrebačkoga, pri čemu su najbolji plasman imali 2017. (visoka 201. - 300. pozicija), Beograd je sada u istom rangu kao i Zagreb, a zanimljiv je pad Sveučilišta u Ljubljani s liste 500 najboljih, dakle ispod zagrebačkog i beogradskog.