"Svi građani pogođeni potresom trebaju dobiti građevinski materijal"

"Svi građani pogođeni potresom trebaju dobiti građevinski materijal"

Jurica Galoic/PIXSELL

"Tražimo od gradonačelnika Milana Bandića da napravi ono što je ispravno", napomenuo je predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras govoreći o podjeli građevinskog materijala za sanaciju stambenih objekata pogođenih potresom.

Maras poručuje da je pomoć u sanaciji potrebna i vlasnicima objekata i u drugim stambenim četvrtima, a ne samo u onih 5 koje je odredio Grad. 

Nisu samo objekti građana Donjeg i Gornjeg Grada, Podsljemena, Gornje Dubrave te Sesveta oštećeni u potresu prije gotovo mjesec dana, istaknuo je prvi čovjek gradskog SDP-a. Kaže da je od oko 20 tisuća oštećenih objekata u cijelome gradu, njih više od tri tisuće u Maksimiru, Črnnomercu i Trešnjevci - Želimo upozoriti na to da se pod hitno mora preko vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, isto kao i u preostalih 5 gradskih četvrti, napraviti akcija kako bi se izašlo ususret i kako bi se pozvalo građane na podjelu materijala, da im se omogući bilo kakva pomoć.

Nije samo problem kojim četvrtima već i kako se dijeli građevinski materijal - Taj građevinski materijal je ostavljen da ga popisuju članovi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti. Međutim, ja, na primjer, nisam građevinske struke koja bi znala odrediti koliko treba materijala pojedinoj zgradi - rekla je SDP-ova članica Vijeća Gradske četvrti Maksimir, Ana Šlogar. Smatra da je i prijedlog Zakona o obnovi vrlo diskutabilan - Postoji diskriminacija. Primjerice, višestambene zgrade se diskriminiraju u odnosu na obiteljske kuće u pitanju obnove. 

A donošenje novog Zakona čeka gradonačelnik Bandić - Ja, koliko znam, nitko nije donio nikakvu mjeru ni na jednoj razini, osim grada Zagreba, da pomogne ljudima. Preduvjet da bismo mogli sustavno pristupiti obnovi je Zakon kojega moramo čekati. Ali ja ne mogu sjediti skrštenih ruku ili mlatiti loncima.  

"Uključite sve građane koji su pogođeni potresom u podjelu građevinskog materijala", poručili su gradonačelniku iz gradskog SDP-a.