"Svijet mačaka" u Zoološkom vrtu!

"Svijet mačaka" u Zoološkom vrtu!

Marko Prpić/PIXSELL

U sklopu edukativnog događaja "Svijet mačaka", posjetitelji će moći upoznati i novog stanovnika ZOO-a " kineskog leoparda. Kineski leopard predstavnik je ugrožene, endemske podvrste leoparda koja živi samo u sjeveroistočnoj Kini.

Dvogodišnji mužjak kineskog leoparda u Zagreb je stigao iz Krakowa i zove se Tadzik, a procjenjuje se da ih u prirodi ima manje od 500 jedinki.

U Lavljoj stijeni Kidepo bit će postavljen edukativni kutak o divljim mačkama. Djeca će moći proučavati preparate, poput krzna tigra i risa, lubanje lava, kandži, otiska šapa itd.

Na radionici će se izrađivati repovi mačaka, a oni natjecateljskog duha uključiti se u igru s temom rasprostranjenosti divljih mačaka u svijetu. Naime, te životinje žive na svim kontinentima, osim u Australiji i na Antarktici.

Među najpoznatijim su velikim mačkama lav, tigar, leopard i jaguar.

Iako velike mačke spadaju među najkarizmatičnije životinje na svijetu, sve su ugroženije, najviše zbog ljudskih aktivnosti. Populacija tigrova u posljednjih se stotinu godina smanjila za čak 95 %, a afričkih lavova u posljednjih dvadeset godina za 40 posto.

Kako bi se velike mačke sačuvalo od izumiranja, stvaraju se uzgojni programi i sigurnosne populacije u zoološkim vrtovima. Riječ je o tzv. arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi.