Svjetski dan borbe protiv hepatitisa

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa

Hepatitis je bolest koja ubija gotovo kao i AIDS s oko 1,4 milijuna smrti na godinu, objavila je u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija WHO u povodu Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa koji se obilježava danas, 28. srpnja.

Pod motom "Promislite ponovno" - Svjetski dan hepatitisa obilježava se i u našoj zemlji. U Hrvatskoj je najmanje 65 tisuća oboljelih, od kojih 40 tisuća od hepatitisa C. Glavni problem je što za hepatitis C ne postoji cjepivo. No, dobra je vijest da je - nedavno registriran lijek - s kojim je izlječenje oko 90 posto. Potkraj godine mogao bi biti dostupan i u Hrvatskoj, najavila je to - voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravlja Adriana Vince: "...ti lijekovi nisu još na listi...oni moraju doći na listu HZZO-a, uz odgovarajuće smjernive tko će se moži liječiti..." - istaknulaje, među ostalim Vince.

Ovim Vas putem pozivamo da iskoristite upravo današnji dan za besplatno, anonimno testiranje putem sline. Rezultate testa dobit ćete za samo 20 minuta. A, kada i gdje to možete učiniti, gostujući u našemu programu otrkila je - voditeljica promicanja zdravlja iz resornog Gradskog Ureda Ivana Portolan Pajić:"...pozivamo na posljednji dan otvorenih vrata CheckPointa...ulica Keza Domagoja 10, od 16 do 19 i 30 sati...Treba napomenuti da je potrebno d aod rizičnog događaja do testiranja prođe najmanje 12 tjedana..." - naglasila je Portolan Pajić.

Stručnjaci upozoravaju da ta bolest, koja može izazvati rak, može biti pobijeđena ako se u liječenju primijene programi usporedo s programima kojima se liječe bolesti kao što je AIDS (SIDA). Od 1,4 milijuna umrlih od hepatitisa, njih 90 posto zaraženo je hepatitisom B i C, koji su odgovorni za dvije trećine raka jetre u svijetu. Najbolji način prevencije raka jetre ili ciroze jetre je spriječavanje i liječenje virusnog hepatitista, izjavio je profesor Samuel So, liječnik i predavač na sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Budete li tako djelovali, spasit ćete mnogo života te istodobno prištedjeti velike troškove zdravstvu, rekao je novinarima u Ženevi.

U tu svrhu dr. So te ostali stručnjaci WHO-a zagovaraju jačanje testiranja na tu bolest koju nazivaju tihim ubojicom. Poznato je da na 500 milijuna osoba koje nose virus hepatitisa velik broj njih i ne zna da je zaražen.

Dr. Stefan Wiktor, voditelj programa borbe protiv hepatitista u WHO-u istaknuo je da postoje nove terapije za tu bolest s postotkom izliječenja od 95 posto, što je terapeutska revolucija. Dr. So je upozorio da su oboljeli od AIDS-a posebno osjetljivi na hepatitis. Procjenjuje se da oko 10 milijuna osoba u svijetu boluje istodobno od AIDS-a i hepatitisa. Struktura koja se primjenjuje pri liječenju AIDS-a idealna je za liječenje hepatitisa, vrijeme je da se te dvije bolesti liječe zajedno, zaključio je So.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se od 2011. godine, na dan rođenja profesora Barucha S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće virusa hepatitis B.

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je 2010. ovaj dan među jedina 4 službena svjetska dana posvećena pojedinačnoj bolesti.