Svjetski dan školskog mlijeka obilježen na Bundeku

Svjetski dan školskog mlijeka obilježen na Bundeku

HRT: Radio Sljeme

Na Bundeku se obilježio Svjetski dan školskog mlijeka u organizaciji Hrvatska mljekarske udruge i Grada Zagreba. Brojna vrtićka i školska djeca kroz razne su priredbe pokazala zašto vole mlijeko i zašto je ono važna namirnica u njihovoj prehrani.

Oko tisuću školaraca okupilo se na manifestaciji mlijeka gdje su na pravoj kravici Šari mogli vidjeti kako se dobiva mlijeko. Proslavi su se pridružili i uzgajivači goveda, a djeca u narodnim nošnjama predstavila su svoju telad i rekla kako najviše vole jesti mlijeko.

Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu kako bi se naglasila potreba uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike.

- Mlijeko je neizostavna namirnica, već samo to što male bebe samo piju mlijeko ukazuje na to kako je ono važno. Ono je jedna izbalansirana namirnica, od masti koje su neophode u mlijeku. Ono je obilno bjelančevinama koje se kasnije izgrađuju na aminokiseline koje su neophodne u prehrani, zatim, bogato je vitaminima i mineralima - rekla je Predsjednica hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić.

Na manifestaciji je najavljena i humanitarna akcija „Hrvatske mljekare daruju djecu s teškoćama u razvoju“ koja je ove godine usmjerena Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Đakovu.