Svjetski je dan školskog mlijeka

Svjetski je dan školskog mlijeka

//www.hmu.hr

učenici iz preko 80 zemalja širom svijeta obilježit će 15. po redu Svjetski dan školskog mlijeka, s ciljem skretanja pažnje javnosti na važnost konzumacije mlijeka, te savršene namirnice u svakodnevnoj prehrani kod djece školske dobi.

Svjetski dan "školskog mlijeka utemeljen je na inicijativu FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) 1999.g. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi odnosno na zdravstvene dobrobiti koje pruža djeci.

U našemu Gradu Svjetski dan školskoga mlijeka tradicionalno se obilježava na Bundeku. Manifestaciju su organizirali: Hrvatska mljekarska udruga, u suradnji s Gradskim uredima za poljoprivredu te obrazovanje i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom.

Ključne poruke povodom Svjetskog dana školskog mlijeka navedene na stranicama Hrvatske lijekarske udruge:
• Većina djece ne uzima preporučene 3 dnevne porcije mlijeka. Školsko mlijeko je rješenje ovoga problema - ono može pomoći u povećanju potrošnje mlijeka tijekom kritičnih godina rasta
• Mnogo je djece prehranjeno ali i pothranjeno - usredotočimo se na njihovu prehranu - to je sada bitno više nego ikada!!