Svjetski meteorološki dan i Dan voda

Svjetski meteorološki dan i Dan voda

HRT Radio Sljeme

S prvim danom proljeća obilježava se i Svjetski meteorološki dan te Svjetski dan voda. Pod motom "Sunce, Zemlja i vrijeme" i "Voda za sve" održana su stručno popularna predavanja, a predstavljena je i knjiga "Primijenjena znanstvena istraživanja u Državnom hidrometeorološkom zavodu".


- Sunce kao onaj naš izvor energije i života i svega na zemlji, ali i onaj koji oblikuje vremenske prilike nije uzročnik tih klimatskih promjena to su pokazala satelitska mjerenja u posljednjih 30-ak godina, već upravo čovjek jer je veliko povećanje dugovječnih stakleničkih plinova u atmosferi kao glavni uzročnik klimatskih promjena - rekla je dr. sc. Branka Ivančan Picek.

Po količini vode Hrvatska je treća zemlja u Europi, no unatoč velikim zalihama kao poljoprivredna zemlja trebat će sve obilnije navodnjavanje zbog duljih suhih perioda koji slijede zbog čega je trebamo racionalno koristiti. Detaljniju prognozu vremena donosi načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlasta Tutiš.

- Čini se će ljeto koje je pred nama biti dosta toplo, no to ne znači da ćemo biti u potpunosti bez oborina, štoviše dosta je velika vjerojatnost da pojavu jakih pljuskovitih oborina. U svakom slučaju, ono što možemo reći da nas čeka dugo i toplo ljeto - rekla je Vlasta Tutiš.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda poručuju kako nam sunce može biti izvor energije kojim će se ublažiti manjak energetskih resursa u budućnosti uzrokovan klimatskim promjenama.