"Terry Fox Run" na Jarunu 17-tu godinu za redom.

"Terry Fox Run" na Jarunu 17-tu godinu za redom.

Goran Stanzl/PIXSELL

Utrka se prvi put održala 1980- te u Kanadi kada je mladić Terry Fox, nakon što je obolio od raka, samostalno krenuo u utrku dugu 5000 kilometara kako bi skupio sredstva za svoje liječenje. Od tada se utrka proširila po cijelom svijetu.

"Maraton nade" ili utrka "Terry foks Run" održava se 25. ovog mjeseca na Jarunu, a već ove subote možete sudjelovati u humanitarnoj akciji ispred kafića "Čarli" u Gajevoj ulici te kupiti majcu za 50 kuna. 

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna trka trči radi podizanja svijesti o važnosti istraživanja lijeka protiv raka te poručio da očekuju sudjelovanje još više ljudi nego prijašnjih godina.

Humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.